Chocolade is geweldig. Niet alleen geweldig lekker maar ook geweldig goed voor je. Voor je humeur, voor je liefdeleven, voor je geluksgevoel. En nu blijkt het ook nog eens goed te zijn voor je gezondheid. Althans, een speciaal soort gezonde chocolade: Acticoa. Geweldig toch? De hele wereld zou van gezonde chocola moeten zijn!
De wereld van Chocolade
Pas sinds het einde van de 18e eeuw werd chocolade voor de “normale” Europese mens beschikbaar. Daarvoor was het eigenlijk een luxe product dat alleen door de adel werd gedronken en (pas veel later) werd gegeten. En hoewel de chocolade die vandaag de dag wordt verkocht ongetwijfeld nog net zo lekker is als toen, is er sinds 2013 een chocolade verkrijgbaar dat zelfs “gezond” is verklaard door dé Europese gezondheidsraad (EFSA). Deze gezonde chocolade heet: Acticoa.
De wereld van Acticoa
De smaak van Acticoa verschilt niet met de smaak van de chocolade die geen predicaat gezond heeft ontvangen. Maar er zijn wel andere wezenlijke verschillen. Onder ander het percentage cacaoflavanolen. Deze flavanolen (ook flavonolen) zijn een groep moleculen die verschillende positieve werkingen hebben op het menselijk lichaam. Acticoa bevat 7,5 tot 8,3% cacaoflavanolen. Gewoon chocola bevat slechts 0,5 tot 1,5%. Dit komt niet zo zeer door de kwaliteit van de cacaoboon, maar door de bereiding die tijdens het productieproces plaatsvindt.
De productie van chocola
Bij normale chocolade worden de cacaobonen na een gistingsproces, geroosterd, gemalen en geperst. Hierdoor ontstaan cacaopoeder en cacaoboter. Door verhitting en toevoeging van suiker, melk, vanille, etc. ontstaat chocola zoals men die al jaren kent en eet. Tijdens dit proces gingen veel van de goede bestanddelen van cacaobonen verloren. De vele positieve eigenschappen die toegeschreven worden aan het eten van chocola, verdwenen hier grotendeels ook mee. Maar nu, na 7 jaar intensief onderzoek, is er een manier gevonden om die gezonde eigenschappen te behouden.
De productie van gezonde chocola
Welke aanpassingen precies tijdens het productieproces zijn gedaan, dat zal de ontdekker van Acticoa waarschijnlijk niet prijsgeven. Maar dat is ook niet belangrijk. Wat belangrijk is, is dat slechts 20% van de cacaoflavanolen die van nature in de cacaoboon zit, verloren gaat. Dit is 50% minder dan tijdens de verwerking naar gewoon chocola.
De voordelen van gezonde chocola
Gezonde chocola kan onbeperkt worden gegeten en op die manier bijdragen aan een goede gezondheid. Hieronder een lijstje met gezondheidsvoordelen bij het eten van deze heerlijkheid…
- Bevordert de bloedsomloop
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt ontstekingsremmend
- Helpt de elasticiteit van bloedvaten te behouden
- Ondersteunt het welzijn van hart en bloedvaten
- Ondersteunt het transport van zuurstof naar spieren en organen
Van zoveel gezondheidsvoordelen smelt je niet alleen als chocoladeliefhebber, toch?
Geef een reactie