Burnout, het kan iedereen overkomen. Hoewel burnout nog steeds in een soort van taboesfeer vertoeft, hebben naar schatting een miljoen Nederlanders er momenteel mee te kampen. Je kan een burnout zien als een uiting van een jarenlange overbelasting op het werk die zich uiteindelijk zowel fysiek als psychisch zal gaan uiten en verder werken onmogelijk maakt. Erkenning van de symptomen en behandeling dringen zich op.
Hoe herken je een burnout?
Wat de naam aangeeft, kan je vrij letterlijk nemen, je voelt je helemaal opgebrand en totaal uitgeput. Je motivatie en interesse in je job zullen dalen, je hebt het gevoel je werk niet meer aan te kunnen en begint te twijfelen aan jezelf. Hier bovenop kunnen ook lichamelijke klachten zoals oververmoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en dergelijke meer voorkomen. Je hele lichaam geeft aan dat het even genoeg is geweest en dat je rust nodig hebt.
Roep een burnout tijdig een halt toe
In sommige gevallen, als mensen snel genoeg erkennen dat ze met een beginnende burnout te maken hebben, kunnen ze de neerwaartse spiraal nog ombuigen. In de meeste gevallen blijkt dit in de praktijk echter heel moeilijk te gaan. Doordat het lichaam en de geest reeds lange tijd op reserves doorgaan, zal er vaak niet genoeg moed overblijven om de beginnende burnout tegen te gaan. Na enkele periodes van beterschap waarin opnieuw motivatie en doorzetting gevonden wordt, stevenen vele toch af op een effectieve burnout.
Je staat er niet alleen voor
Voor vele mensen die met een burnout geconfronteerd worden, lijkt de situatie uitzichtloos. Dit is het helemaal niet, mits een goede en professionele behandeling en begeleiding kan je perfect van een burnout herstellen.
Behandeling in stappen
De eerste grote stap is het herkennen van de symptomen en voor jezelf toegeven dat je mat een burnout te kampen hebt. Dit is vaak de moeilijkste stap.
Begeleiding door een therapeut of coach zal steeds starten met het zoeken naar de oorzaken. Meestal zullen dit verschillende factoren zijn die samen de burnout veroorzaakt hebben. Doel is dan ook deze oorzaken grondig aan te pakken. Je zal tijdens de begeleiding ook leren hoe je de symptomen voor jezelf kan herkennen om te voorkomen dat deze terug een blokkade op je presteren werpen. Tijdens de sessies zal je verder aangeleerd worden hoe je assertief kan leren opkomen voor jezelf en grenzen kan leren aangeven. Dit laatste zal vooral belangrijk zijn om in de herval te voorkomen.
Hervat je dagelijkse bezigheden
Mist een goede begeleiding en opvolging kan vrijwel iedereen het normale dagelijkse weer oppakken. Zij het met de nodige aandacht voor signalen van het lichaam. Veel mensen die een burnout hebben gehad starten vaak met sporten onder begeleiding van een personal trainer. Eenmaal volledig hersteld kan je ervoor kiezen je huidige baan terug op te nemen, of kan je ervoor opteren om een nieuwe weg in te slaan. Deze keuze ligt volledig bij jou en bij waar jij je het beste bij voelt. In ieder geval weet je na het lezen van dit artikel dat er steeds een weg terug is, hoe moeilijk dit aan het begin van de weg ook lijkt.
Geef een reactie