Trouwen of geregistreerd partnerschap aangaan doe je vaak uit pure liefde voor elkaar. Helaas is het zo dat die liefde niet in alle gevallen blijft standhouden. Dit kan op een natuurlijke manier gaan, waarbij beide uit elkaar groeien. Ook kan dit zo zijn omdat er dingen voorvallen of de één dingen doet die de ander niet wil. Je kunt er dan voor kiezen om uit elkaar te gaan. Ook al ga je op een fijne manier uit elkaar, dan kunnen er bij het regelen van praktische zaken toch nog onenigheden ontstaan. Dat is niet alleen onprettig maar kan bijvoorbeeld ook ten koste gaan van kinderen, als die in het spel zijn. Daarom is het verstandig hier een scheidingsbemiddelaar bij te betrekken. Maar wat doet zo’n bemiddelaar nu precies en waarom is dit handig?

Scheidingsbemiddelaar
Een scheidingsbemiddelaar, ook wel een mediator scheiding, is iemand die helpt bij het uit elkaar gaan op een prettige manier. Door de neutrale positie van de mediator kunnen zaken op een eerlijke manier worden afgehandeld en blijven de verstandhoudingen goed. Daarnaast is een mediator natuurlijk bekend met dit soort situaties en weet waar aan gedacht moet worden. Dit kan voorkomen dat belangrijke dingen vergeten worden te regelen en op papier te zetten.
Een mediator traject beginnen
Het eerste gesprek met een mediator is een kennismakingsgesprek. Het is natuurlijk voor allebei belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de mediator die jullie gaat helpen. Een mediator in de buurt is daarom wel fijn. Of je nu een mediator in Zwolle zoekt of in Groningen, gelukkig zijn er genoeg mensen gespecialiseerd verdeeld over heel Nederland. In deze afspraak leer je dus de mediator kennen en de mediator jullie en jullie verhaal. Voelt het voor beide kanten goed? Dan kan het traject beginnnen.
Vragenlijst
Zo’n proces begint vaak met het invullen van een vragenlijst of het in real life doorlopen van zo’n lijst. Hiermee wordt de echtscheiding als het ware in kaart gebracht. Denk hierbij aan vragen over of je kinderen hebt en in welke leeftijd, wat de woonsituatie is (lees hier meer over op de pagina ‘scheiden koophuis‘), wat voor werk jullie doen en hoeveel jullie verdienen en welke lasten jullie samen hebben. Heb je een bedrijf samen? Dan maakt dit het wat ingewikkelder en zal ook dit onderdeel zijn van het proces.
Start traject
Is de gehele situatie in kaart? Dan kan het echte traject beginnen. Er wordt een stappenplan opgesteld met welke punten er behandeld moeten worden en deze worden dan ook stap voor stap aangepakt. Er zijn in dit proces altijd twee partijen en met allebei wordt rekening gehouden. Veel kans op een fijne afloop dus!
Geef een reactie