We worden steeds meer geconfronteerd met de staat van de aarde en daarbij onze toekomst. In hoeverre putten we de aarde uit, bestaat er een einde der tijden en kunnen wij en/of onze kinderen hier iets aan veranderen? 2020 is het jaar dat ook jij daar bewust van gaat worden. Waar te beginnen? In dit artikel!
Kleine veranderingen
Veel mensen hebben het idee dat zij alleen de wereld niet gaan veranderen. Waar. Maar als iedereen er zo over denkt, gebeurt er inderdaad niets. Eén zandkorrel maakt inderdaad geen zandberg, maar er komt een moment dat dat die verzameling zandkorrels wél een berg maken.
En zo is dat ook met onze aarde. Bedenk je waar jij prima kleine veranderingen kunt doorvoeren.
Afval scheiden
Het scheiden van afval gebeurt steeds meer. Steeds meer huishoudens hebben verschillende prullenbakken voor hun afval. Waar het begon met GFT, papier en overig (de groene, blauwe en grijze container), scheiden we tegenwoordig ook meer plastic. En dat is goed!
En over afval gesproken. Let een beetje op waar je je zooi achterlaat. Nee, sterker nog: neem je zooi met je mee. Heb je de schrikbarende beelden van de “plastic eilanden” in de oceaan wel eens gezien?
Recyclen
Want voor een betere aarde komt het grotendeels aan op recyclen. En wat als wij je vertellen dat vrijwel alles te recyclen is? Van kleding, meubels, papier en plastic tot auto’s, fietsen en witgoed. Een specialist in alle nodige apparatuur voor recyclen is Holmatro: ook zij zorgen voor een betere aarde.
Vlees
Je hoort steeds meer dat vegetarische of zelfs veganistische voeding onze redding gaat zijn en daar hebben voldoende mensen iets op tegen. Denk weer aan het voorbeeld van de zandberg. Je hoeft niet vegetarisch te eten, maar je kunt wel iets bewuster omgaan met hoe vaak je vlees eet.
Is het altijd nodig? Wanneer je een absolute vleeseter bent, kun je er over nadenken om één vegetarische dag per week in te lassen. Kleine beetjes helpen. Verdiep je dan wel even in lekkere vega-recepten. Je hoeft namelijk echt niet op een bak sla te leven.
Lekker duurzaam
Ten slotte kun je in huis ook veel kleine duurzame aanpassingen doen. Let eens op je stroom- en stookkosten bijvoorbeeld. Met de fancy thermostaten van tegenwoordig heb je hier veel beter inzicht in.
Maar wist je dat het ook hier veel in kleine dingen zit? Zo is het slim om je stekkers uit je stopcontacten te trekken wanneer je iets niet of niet vaak gebruikt. Drink je alleen ’s ochtends één bakje koffie? Trek de stekker er daarna uit als hij toch 24 uur niet wordt gebruikt. En wat dacht je van de oplader van je telefoon naast je bed?
2020: beter dan nu
En zo kunnen kleine veranderingen wél de wereld veranderen. Ga na wat voor jou behapbaar is en zo hoef je er niet eens per se veel voor te doen. Als je er maar bewust van bent en wil gaan voor een betere wereld.
Heb je trouwens al eens gehoord van upcycling? Ook leuk!
Geef een reactie