Steeds meer vrouwen én mannen kiezen voor een tepelcorrectie. Deze eenvoudige ingreep in de vorm van een korte operatie, kan een wereld van verschil maken. Wanneer biedt een tepelcorrectie uitkomst? Ten eerste hebben vooral vrouwen in bepaalde mate te maken met ingetrokken tepels. Daarnaast zouden sommige mensen hun tepelhof liever wat kleiner zien, zodat de grootte ervan beter bij de borst of hun lichaam past. Ook kan het zo zijn dat de linkertepel een andere grootte of vorm heeft dan de rechter, wat een assymetrisch aangezicht geeft. In vrijwel alle gevallen gaat het bij deze ingreep dus om esthetische overwegingen. Ook al is deze ingreep niet van levensbelang, een correctie kan iemands welbevinden enorm verbeteren wanneer het tot mentaal ongenoegen leidt.
Ingetrokken tepel
Een ander woord voor ingetrokken tepel is tepelretractie. Ongeveer tien procent van de vrouwen heeft hier last van. Vaak ontstaat dit in de puberteit. Het kan ervoor zorgen dat de tepel geheel plat is, of zelfs compleet naar binnen is getrokken. Hoewel ingetrokken tepels doorgaans niet tot pijnklachten leiden, kan het wel voor psychisch ongemak zorgen. Bovendien maakt een ingetrokken tepel borstvoeding geven lastiger.
Tepelhofcorrectie
Een andere reden voor een tepelcorrectie is onvrede met de tepelhof. In sommige gevallen is deze relatief groot ten opzichte van het formaat van de borst. Belangrijk om te weten: een gevolg van een tepelhofcorrectie is doorgaans dat borstvoeding geven niet meer mogelijk is. Dit komt doordat de melkgangetjes verloren gaan bij de ingreep. De tepel wordt namelijk verkleind door rondom een incisie te maken en de huid van de tepelhof weg te halen. Precies in dit gebied bevinden zich de melkgangen. Mocht er toch de wens bestaan in de toekomst borstvoeding te kunnen geven, dan zijn er tegenwoordig mogelijkheden om de melkgangetjes te sparen bij de correctie. In dat geval wordt gekozen voor een iets minder ingrijpende correctie. Deze zal tot minder spectaculaire resultaten leiden – overleg met de arts om wensen en verwachtingen af te stemmen is dan ook van belang.
Hoe verloopt een tepelcorrectie?
Voorafgaand aan de ingreep zal de arts uitgebreid de wensen bespreken en op de mogelijke risico’s wijzen. De aanpak hangt af van het doel: bij een tepelretractie zullen de buisjes van de melkklieren naar voren gehaald worden, en bij een tepelverkleining wordt er huid verwijderd. De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. De tepel wordt meestal gehecht met oplosbare hechtingen. In andere gevallen zal de arts de hechtingen verwijderen tijdens een vervolgafspraak, enkele weken na de ingreep. Het opereren zelf duurt doorgaans slechts een half uur. Binnen een paar uur ben je alweer thuis. De eerste dagen wordt rust geadviseerd. Houdt er rekening mee dat de tepels enkele maanden nodig hebben om bij te trekken. Tot die tijd kan het geopereerde gebied enigszins gezwollen, rood of gevoelig zijn. Misschien heb je ook wel interesse in een bilvergroting.
Bron: www.v-klinieken.nl
Geef een reactie